Thursday, 11 July 2013

makanan untuk hidup

Assalamu’alaikum……


husssssssssssshh.. huhu.. sekian lme tk menjengah blog aku ni.. pna dga tak,

"Berubatlah dengan makanan selagi boleh,sebelum berubat dengan ubat!''
-ABU BAKAR AR RAZI-
Ilmuan Perubatan Islam kurun ke-9
credit to : FB Hiraq JB


ye laa.. manusia ni, cari ubat ble dah sakit je.. (sme laa aku.. huhu) tu yg ble dah tua t sakit darah tinggi laaa, jantung laaa ( mostly smoker), ni yg plg best, kencing manis… biasa org pgl 3 serangkai…  tk tau laaa np jd cmtu.. kebanyakan ny mesti sakit 3 penyakit tu sekali… yg tk fhm tu, np org lain tk ambil ni sume sbgai panduan dan tauladan ek.. sebenarny, byk makanan sunnah n gaya hidup sunnah yg boleh kita ikut.. cume tau laaa manusia ni ego ke ape ke.. huhu..


pna tau np Nabi SAW kite suh elakkan makan ayam n ikan dlm satu mse.. np Nabi SAW kite suh minum susu, lebih lebih lg susu kambing.. minum madu… n byk g laa makanan sunnah yg lain.. tp kite lebih suka mkn kentaki, piza, mekdi and so on.. sbnarny kite boleh pilih makan sayuran, buahan yg lebih sihat.. kite je yg tknk.. setiap organ di dalam tubuh badan kita mempunyai peranan ny yg telah Allah SWT ciptakan, memang kita tk nampak tp kite bole merasakan ny lebih lebih lg apabila organ dalaman gagal berfungsi.. makanan berkhasiat membantu organ dalaman kite berfungsi dgn baik..


Fakta suka suka..
a. 2 juta sel darah merah mati setiap saat.
b. 400 gelen darah dicuci buah pinggang setiap hari.
c. Jantung kita mengepam lebih kurang 1,000,000 tong darah seumur hidup.

d. Bola mata manusia seberat 1 auns sama dengan 28.3495231 grams

e. Karbon dioksida boleh membunuh dalam kurang 15 minit.
f. Perut manusia menghasilkan lebih kurang 2 liter asid hidroklorik setiap hari.
g. Setiap 3 hari perut manusia mendapat lapisan baru.
h. 20% oksigen yang disedut pergi ke otak.
i. Otak adalah lebih kurang 75-80% air. (bukan otak masuk air ek..)
j. Otak mempunyai lebih kurang 100,000,000,000 (100 billion) neurons.


Kebanyakan makanan yg ada sekarang lebih lebih lg jajan, air karbonat, makanan segera sgt tidak membantu tubuh badan kita.. yup, memang sekarang kite tak nampak kesanny, tp ble kite perlahan lahan meningkat tua, berbagai penyakit yg akan kite hidapi.. pd masa tu laaa nk cari makanan yg berkhasiat.. n pd waktu tu jugak laaa bru nak pantang makanan yg berminyak laaa, kolestrol tinggi laa, gula takdak laaaa, garam secubit rasa laaa..


Banyak cara untuk makan makanan sihat ni.. kdg kdg tu tk perlu pn produk produk makanan tambahan yg di gambarkan di kaca TV dan majalah pn.. cukup sekadar kite mkn secara bersedehana dan tidak mengikut nafsu semata.. selain itu, makanan yg berlebihan juga akn membuat kn kite menjadi malas untuk beribadah..


Akhir kata ingat laa sabda Nabi Muhammad SAW..
Nabi Muhammad SAW bersabda “Sumber dari segala penyakit adalah perut, perut adalah gudang penyakit dan berpuasa itu ubat” (H.R. Muslim)

“ SELAMAT BERPUASA 1434 HIJRIAH “
   Jgn lupa baca Bismillah n doa sebelum makan tau.. :p


KLIAirport 23/02/2013