Thursday, 3 April 2014

pada kamu

Pada kamu yang di sayangi
Aku ingin kamu mengerti
Bahawa dalam hidup ini
Hanya ada kamu seorang dihati
Walau hanya di dalam mimpi

Pada kamu yang di sayangi
Aku ingin kamu tahu erti
Cinta yang tak pernah berbagi
Walau aku tiada disisi
Tanpa jawapan yang pasti

Pada kamu yang disayangi
Aku ingin kamu memahami
Bukan aku tak mengasihi
Cuma keadaan tak mengizini
Aku hadir di sini

Pada kamu yang disayangi
Andai kata diri ini tiada lagi
Terimalah nukilan pengganti diri
Supaya kamu merasai

Bahawa suatu hari nanti
Aku sentiasa menyintai
Walau tanpa jasad abadi
Aku harap kamu hargai


Tak perlu lagi kamu ragui
Kerana hati ini

Telah kamu miliki
Sehingga ke akhir nanti
#HIM

Thursday, 11 July 2013

makanan untuk hidup

Assalamu’alaikum……


husssssssssssshh.. huhu.. sekian lme tk menjengah blog aku ni.. pna dga tak,

"Berubatlah dengan makanan selagi boleh,sebelum berubat dengan ubat!''
-ABU BAKAR AR RAZI-
Ilmuan Perubatan Islam kurun ke-9
credit to : FB Hiraq JB


ye laa.. manusia ni, cari ubat ble dah sakit je.. (sme laa aku.. huhu) tu yg ble dah tua t sakit darah tinggi laaa, jantung laaa ( mostly smoker), ni yg plg best, kencing manis… biasa org pgl 3 serangkai…  tk tau laaa np jd cmtu.. kebanyakan ny mesti sakit 3 penyakit tu sekali… yg tk fhm tu, np org lain tk ambil ni sume sbgai panduan dan tauladan ek.. sebenarny, byk makanan sunnah n gaya hidup sunnah yg boleh kita ikut.. cume tau laaa manusia ni ego ke ape ke.. huhu..


pna tau np Nabi SAW kite suh elakkan makan ayam n ikan dlm satu mse.. np Nabi SAW kite suh minum susu, lebih lebih lg susu kambing.. minum madu… n byk g laa makanan sunnah yg lain.. tp kite lebih suka mkn kentaki, piza, mekdi and so on.. sbnarny kite boleh pilih makan sayuran, buahan yg lebih sihat.. kite je yg tknk.. setiap organ di dalam tubuh badan kita mempunyai peranan ny yg telah Allah SWT ciptakan, memang kita tk nampak tp kite bole merasakan ny lebih lebih lg apabila organ dalaman gagal berfungsi.. makanan berkhasiat membantu organ dalaman kite berfungsi dgn baik..


Fakta suka suka..
a. 2 juta sel darah merah mati setiap saat.
b. 400 gelen darah dicuci buah pinggang setiap hari.
c. Jantung kita mengepam lebih kurang 1,000,000 tong darah seumur hidup.

d. Bola mata manusia seberat 1 auns sama dengan 28.3495231 grams

e. Karbon dioksida boleh membunuh dalam kurang 15 minit.
f. Perut manusia menghasilkan lebih kurang 2 liter asid hidroklorik setiap hari.
g. Setiap 3 hari perut manusia mendapat lapisan baru.
h. 20% oksigen yang disedut pergi ke otak.
i. Otak adalah lebih kurang 75-80% air. (bukan otak masuk air ek..)
j. Otak mempunyai lebih kurang 100,000,000,000 (100 billion) neurons.


Kebanyakan makanan yg ada sekarang lebih lebih lg jajan, air karbonat, makanan segera sgt tidak membantu tubuh badan kita.. yup, memang sekarang kite tak nampak kesanny, tp ble kite perlahan lahan meningkat tua, berbagai penyakit yg akan kite hidapi.. pd masa tu laaa nk cari makanan yg berkhasiat.. n pd waktu tu jugak laaa bru nak pantang makanan yg berminyak laaa, kolestrol tinggi laa, gula takdak laaaa, garam secubit rasa laaa..


Banyak cara untuk makan makanan sihat ni.. kdg kdg tu tk perlu pn produk produk makanan tambahan yg di gambarkan di kaca TV dan majalah pn.. cukup sekadar kite mkn secara bersedehana dan tidak mengikut nafsu semata.. selain itu, makanan yg berlebihan juga akn membuat kn kite menjadi malas untuk beribadah..


Akhir kata ingat laa sabda Nabi Muhammad SAW..
Nabi Muhammad SAW bersabda “Sumber dari segala penyakit adalah perut, perut adalah gudang penyakit dan berpuasa itu ubat” (H.R. Muslim)

“ SELAMAT BERPUASA 1434 HIJRIAH “
   Jgn lupa baca Bismillah n doa sebelum makan tau.. :p


KLIAirport 23/02/2013

Thursday, 7 March 2013

berenang itu satu dpd As-Sunnah


berenang. sekian lamanya aku tak menjengah ke kolam renang. rasa semput pulak bila tengok kolam renang. iye laa, lme aku tak exercise lagi lagi driving, memang cepat laa pertumbuhan badan aku ni. bukan jadi lagi tinggi tp lagi gemuk.. hurmm. isu sekarang ni di Malaysia (ni isu yg aku buat sndiri kot..hahaa) betapa susah ny bagi aku nk cari swimming pool yg untuk perempuan dan wanita shj.. lebih lebih lagi muslimah.. mse aku swimming kt hotel kt Langkawi dulu pun, dorang tk bg turun pool, sb aku pakai t-shirt gamakny..huhuu.. seb baik laa aku ckp sok dah nk blk Klang.. dpt lepas gian swimming..

ye laa, mne ade org swimming pky baju longgar longgar kecuali kt wetworld je laa aku tgk.. itu pun mak jah, mak jemah n mak limah je laa.. tu pun takat duduk kat tepi tepi kolam je ala ala tgh basuh kain lagak ny..haha melalut aku dah..

itu ari aku ade g tgk baju renang n beg renang, Hello Kitty lagi.. tpi masalah ny.. nape laa harge beg tu ratusan ringgit.. ye laa, since berenang itu sukan sunnah, np tk di jadikan sukan rakyat, sukan org ramai.. tah bp ringgit pulak laa seluar renang yg kecik tu pulak kann? ahahha.. rase ny makin kurang kain ny makin mahal pulak..

Rasulullah SAW bersabda, “Ajarilah anak-anak kamu berkuda, berenang dan memanah”
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah SAW bersabda: Tiap-tiap sesuatu yang bukan zikrullah berarti permainan dan kelalaian, kecuali empat perkara: Seorang laki-laki berjalan antara dua sasaran (untuk memanah); Seorang yang mendidik kudanya; Bermain-mainnya seseorang dengan isterinya; Belajar berenang.” (Riwayat Thabarani)

Semasa berenang, mental, fizikal, segala otot dan tulang rangka digerakkan untuk membuat satu gerakan yang berkoordinasi antara dua anggota kaki dan dua anggota tangan, selain meransang stamina ( sistem kardiovaskular).
Berenang juga memberi peluang manusia untuk menguasai air serta menjadi berani.

Credit to : http://shafiqolbu.wordpress.com

hurmm.. mcm mne pulak ngn penjagaan rambut ble berenang ek..? ye laa ble blk uma je lepas berenang, aku tny, “bila mase pulak aku wat hair perm ni??” huhuu.. confirm rambut aku menggerbang ni.. then perang je.. ade tk rawatan yg tk menggunakan toksin utk rambut seorang perenang cewahh.. ye laa mcm yg kita tau air kolam renang tu kan berklorin.. msti tk elok utk rambut lagi lagi utk mereka yg bertudung spt aku..

dan seterus ny adalah tempat membersihkan tubuh selepas berenang.. masih kasihan lagi aku tgk tmpt tmpt mandian awam yg kekurangan prasarana ny.. yg ade hny paip shj.. malah klu lalu lalang di situ terlihat pulak kelibat lelaki.. aduhh, dgn lecak ny lagi..hurm.. perlu ke kita membayar harga yg mahal untuk kemudahan yg elok.. tempat meletak barang jugak mahal..tp sekali guna je pulak tu.. aku pernah tgk kolam renang kt KEC Klang Executive Club, ade makcik utk jage tmpt letak barang.. mgkin senang ckit kot mcm tu..

ehhh, rase tk sedar lak aku dah melalut sampai panjang cmni.. mula mula igt tk tau nk tulis ape kt blog aku ni, tp dah rupa karangan pulak.. ok laa, aku harap selepas ni, ade kolam renang yg elok n lengkap prasarana ny n utk muslimah di bina.. tk perlu mahal mahal.. cukup sekadar cukup.. itu dah lebih dari cukup.. hehe.. bermadah pulak aku ni.. sampai jumpa lagi.. Assalam..