Thursday, 7 March 2013

berenang itu satu dpd As-Sunnah


berenang. sekian lamanya aku tak menjengah ke kolam renang. rasa semput pulak bila tengok kolam renang. iye laa, lme aku tak exercise lagi lagi driving, memang cepat laa pertumbuhan badan aku ni. bukan jadi lagi tinggi tp lagi gemuk.. hurmm. isu sekarang ni di Malaysia (ni isu yg aku buat sndiri kot..hahaa) betapa susah ny bagi aku nk cari swimming pool yg untuk perempuan dan wanita shj.. lebih lebih lagi muslimah.. mse aku swimming kt hotel kt Langkawi dulu pun, dorang tk bg turun pool, sb aku pakai t-shirt gamakny..huhuu.. seb baik laa aku ckp sok dah nk blk Klang.. dpt lepas gian swimming..

ye laa, mne ade org swimming pky baju longgar longgar kecuali kt wetworld je laa aku tgk.. itu pun mak jah, mak jemah n mak limah je laa.. tu pun takat duduk kat tepi tepi kolam je ala ala tgh basuh kain lagak ny..haha melalut aku dah..

itu ari aku ade g tgk baju renang n beg renang, Hello Kitty lagi.. tpi masalah ny.. nape laa harge beg tu ratusan ringgit.. ye laa, since berenang itu sukan sunnah, np tk di jadikan sukan rakyat, sukan org ramai.. tah bp ringgit pulak laa seluar renang yg kecik tu pulak kann? ahahha.. rase ny makin kurang kain ny makin mahal pulak..

Rasulullah SAW bersabda, “Ajarilah anak-anak kamu berkuda, berenang dan memanah”
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah SAW bersabda: Tiap-tiap sesuatu yang bukan zikrullah berarti permainan dan kelalaian, kecuali empat perkara: Seorang laki-laki berjalan antara dua sasaran (untuk memanah); Seorang yang mendidik kudanya; Bermain-mainnya seseorang dengan isterinya; Belajar berenang.” (Riwayat Thabarani)

Semasa berenang, mental, fizikal, segala otot dan tulang rangka digerakkan untuk membuat satu gerakan yang berkoordinasi antara dua anggota kaki dan dua anggota tangan, selain meransang stamina ( sistem kardiovaskular).
Berenang juga memberi peluang manusia untuk menguasai air serta menjadi berani.

Credit to : http://shafiqolbu.wordpress.com

hurmm.. mcm mne pulak ngn penjagaan rambut ble berenang ek..? ye laa ble blk uma je lepas berenang, aku tny, “bila mase pulak aku wat hair perm ni??” huhuu.. confirm rambut aku menggerbang ni.. then perang je.. ade tk rawatan yg tk menggunakan toksin utk rambut seorang perenang cewahh.. ye laa mcm yg kita tau air kolam renang tu kan berklorin.. msti tk elok utk rambut lagi lagi utk mereka yg bertudung spt aku..

dan seterus ny adalah tempat membersihkan tubuh selepas berenang.. masih kasihan lagi aku tgk tmpt tmpt mandian awam yg kekurangan prasarana ny.. yg ade hny paip shj.. malah klu lalu lalang di situ terlihat pulak kelibat lelaki.. aduhh, dgn lecak ny lagi..hurm.. perlu ke kita membayar harga yg mahal untuk kemudahan yg elok.. tempat meletak barang jugak mahal..tp sekali guna je pulak tu.. aku pernah tgk kolam renang kt KEC Klang Executive Club, ade makcik utk jage tmpt letak barang.. mgkin senang ckit kot mcm tu..

ehhh, rase tk sedar lak aku dah melalut sampai panjang cmni.. mula mula igt tk tau nk tulis ape kt blog aku ni, tp dah rupa karangan pulak.. ok laa, aku harap selepas ni, ade kolam renang yg elok n lengkap prasarana ny n utk muslimah di bina.. tk perlu mahal mahal.. cukup sekadar cukup.. itu dah lebih dari cukup.. hehe.. bermadah pulak aku ni.. sampai jumpa lagi.. Assalam..

No comments:

Post a Comment